Gelijk speelveld

Eén van de speerpunten voor KHN is een gelijk speelveld voor de horeca. KHN vecht voor dat punt en wil dat de landelijke én de lokale overheid regels maakt om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Een gelijk speelveld begint lokaal, in uw gemeente. De voetbalvereniging waar de gouden bruiloft wordt gevierd, huisjesmelkers die via platforms (zoals Airbnb en HomeAway) woningen verhuren aan toeristen, illegale hokken en keten of de kapper die een wijntje serveert; het zijn allemaal voorbeelden van horeca-activiteiten waarbij niet dezelfde regels gelden als waar de horeca zich aan moet houden.

In 2018 onderneemt KHN diverse activiteiten om een gelijk speelveld in de horecasector te bewerkstelligen. 

Eerste positieve resultaten

Rondom de opkomst van de deeleconomie pleitten wij begin dit jaar bij staatssecretaris van EZ Mona Keijzer en de Tweede Kamer voor een landelijk pakket aan maatregelen. Waarschijnlijk komen deze maatregelen medio april beschikbaar. KHN wil dat gemeenten zorgen voor een registratieplicht voor particuliere aanbieders en hen onder meer houden aan veiligheidseisen en het afdragen van belastingen.
Waar het gaat om oneerlijke concurrentie door paracommerciële instellingen, zoals schouwburgen en sportkantines, werden in februari 2018 schriftelijke vragen gesteld in de Tweede Kamer. KHN pleit voor het beperken van de schenktijden van een gesubsidieerde instelling, zoals een theater of sportkantine. Daarnaast vinden wij dat er landelijke regels moeten komen zodat een commerciële bv van een stichting niet langer kan profiteren van (cultuur)subsidies.

Lees hier meer over onze acties:

Download

Terug
Wat vindt KHN
Nieuws